top of page

Kerk Sint Magdalena, Troyes

Van alle kerken die men in Troyes kan bezichtigen is de Sainte-Madeleine misschien wel de oudste en zeker één van de mooiste. Er wordt al in 1157 melding van gemaakt: de bouw ervan gaat terug tot 1120, maar ze wordt verbouwd rond 1200 in de gotische stijl, die dan in opkomst is.

De abside en het koor worden rond 1500 gerenoveerd in de flamboyante gotische stijl van die tijd. De vierkant toren in renaissance-stijl dateert uit 1525, net als het rijk gebeeldhouwde portaal van de oude begraafplaats rechts van de ingang (nu de Jardin des Innocents). Het hoofdportaal van de kerk wordt in de 17e eeuw herbouwd, en in de 19e eeuw wordt het schip gerestaureerd.

De Sainte-Madeleine is verder opmerkelijk door haar beroemde oksaal en de ramen van haar chevet, meesterwerken van een buitengewone finesse, die direct de blik van de bezoeker zullen trekken.

Er zijn maar een paar religieuze bouwwerken waarvan het oksaal bewaard is gebleven, het is de stenen afscheiding tussen het schip en het koor waarover een galerij loopt waar een koor of sprekers op konden plaatsnemen om zich te richten tot de gelovigen.

Rond 1530 doen de geestelijke van de Sainte-Madeleine een beroep op ambachtslieden uit de regio om het oude houten oksaal te vervangen. Op dat moment zoekt het kapittel van de Kathedraal van Troyes een architect om het portaal te ontwerpen.

Jean Gailde, die had meegewerkt aan de bouw van het koor van de Sainte-Madeleine, wordt geweigerd voor het project van de Kathedraal, maar gekozen voor het oksaal hier. Gezegd wordt dat hij zich heeft willen wreken voor zijn uitstoting door de kanunniken door boven zichzelf uit te stijgen met het maaswerk dat men in deze kerk vindt. Gailde, die zijn meesterwerk zowel ontwierp als uitvoerde ligt eronder begraven.

Oorspronkelijk was het oksaal ingekleurd; het is wit gemaakt, net als alle muren van de kerk in de 18 eeuw. Het koor van de kerk laat prachtige voorbeelden zien van glaskunst van de School van Troyes aan het begin van de Renaissance, kenmerkend zijn de kwaliteit van de tekeningen, de heldere kleuren en het grote technische raffinement. Kijk bijvoorbeeld naar de mooie Boom van Jesse (begin 16e eeuw),

De Genesis of de Parels van Sint Elooi, die het werk tonen van een edelsmederij, een raam dat in 1506 voor dit bedrijf werd vervaardigd door Nicolas Cordonnier.

5 rue de la Madeleine, Troyes

https://nl.tourisme-troyes.com/

Posts à l'affiche
Posts Récents
Archives
Rechercher par Tags
Retrouvez-nous
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page