top of page

Basilique Saint-Urbain

Maar weinig steden in Frankrijk kunnen zeggen dat ze een paus geleverd hebben. De Champagne is een uitzondering met twee heilige vaders: Urbanus II, geboren in 1402 in Châtillon (Marne) en Urbanus IV, geboren in 1185 in Troyes in een huis dat verdwenen is om plaats te maken voor de église Saint Urbain.

De toekomstige Urbanus IV heet oorspronkelijk Jaques Pantaléon, en is de zoon van een schoenlapper in Troyes. Hij volgt een beknopte opleiding aan de school van de Kathedraal, en vertrekt daarna, rond 1200, naar de Sorbonne in Parijs om theologie te studeren. Hij is achtereenvolgens kanunnik in Langres, aardsdiaken in Luik, en daarna Laon, bisschop van Verdun, kapelaan van het Vaticaan, en afgezant van de paus in Polen, waarna hij in 1255 tot patriarch van Jeruzalem wordt benoemd. In 1261 wordt hij, hoewel hij nog geen kardinaal is, gekozen tot paus en neemt de naam Urbanus IV aan. Hij zal zich echter nooit in Rome vestigen: hij sterft en wordt begraven in de San Lorenzo kathedraal in Perugia, Italië, in 1264, hoewel hij de wens had uitgesproken om in Troyes in zijn geliefde kerk begraven te worden.

Paus Urbanus IV had zijn geboortestad nooit vergeten: hij besluit om vanaf 1261 op de plaats van de werkplaats van zijn vader een prachtige kapittelkerk te laten bouwen (kerk van de kanunniken onder zijn gezag). Hij vertrouwt de bouw toe aan de architect Jean Langlois, en stuurt hem hiervoor een onwaarschijnlijk groot geldbedrag.

De werkzaamheden beginnen al spoedig, ondanks de fervente tegenstand van de zusters van de abdij Notre Dame aux Nonnains, die ontstemd zijn dat er een nieuwe kerk in hun rechtsgebied gebouwd wordt. Ze gaan zo ver dat ze zelfs de werklieden belagen en de werkplaats overhoop halen!

De Saint Urbain kapittelkerk wordt pas in 1389, terwijl de bouw nog niet is afgerond, ingewijd, en de bovenkant van het schip wordt pas aan het einde van de 19e eeuw uiteindelijk afgebouwd door de architect Selmersheim, die hiervoor de oorspronkelijke tekeningen volgt.

Het is een gotisch meesterwerk met zijn enorme afmetingen, het maaswerk dat wel op stenen kantwerk lijkt en zijn enorme ramen. Saint Urbain wordt dan ook wel het "Parthenon van de Champagne" genoemd. Het enorme portaal, dat de hele westkant van het bouwwerk beslaat, is in 1905 gebouwd, maar het timpaan, met een prachtige afbeelding van het Laatste oordeel, dateert uit de 13e eeuw.

Bij het betreden van de kerk wordt men direct gegrepen door de elegantie, de soberheid en de hoeveelheid licht in het gebouw. De transept en het koor zijn van een verbazingwekkende finesse. De prachtige oorspronkelijke glas-in-loodramen uit circa 1270 zijn hier bewaard gebleven en in 1992 gerestaureerd door het atelier Le Vitrail uit Troyes. Ook de beelden in de kerk zijn fraai, met name de beroemde Maagd met druiven (kapel aan de lage zuidkant) waarvan de finesse en de ingetogenheid typisch zijn voor de School van Troyes van de 16e eeuw. In 1935 worden de stoffelijke resten van Urbanus IV overgebracht naar de kerk, die in 1964 de titel van basiliek verkrijgt.

Place Saint-Urbain, Troyes

Posts à l'affiche
Posts Récents
Archives
Rechercher par Tags
Retrouvez-nous
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page