top of page

L’église Saint-Rémy

Saint Rémy, de bisschop van Reims, heeft in 496 Clovis, de eerste koning der Franken bekeerd en gedoopt, nadat deze de Alamannen had verslagen bij de slag om Tolbiac (Zülpich, onder Keulen), waarmee hij aanzienlijk bijdroeg tot de kerstening van de regio.

De Saint-Rémy kerk is één van de oudste van Troyes: het bestaan ervan is vanaf de 10e eeuw bewezen, hij bevindt zich buiten de muren van het stadscentrum. De parochie viel onder de kanunniken van de Kathedraal. Saint-Rémy ligt vanaf de 13e eeuw binnen de nieuwe stadswallen, en wordt meerdere malen uitgebreid en verbouwd. Zo krijgt de kerk nieuwe ramen, betaald door rijke families uit Troyes.

De klokkentoren uit de 12e eeuw wordt in 1360 gerenoveerd. De spits, gedekt met leien en 62 meter hoog is spiraalvormig, een bouwtechniek die in de regio vaker werd toegepast. Het portaal uit de 15e eeuw wordt beschut door een houten portiek die in de 19e eeuw de oude narthex verving. Op de toren is, tussen een afbeelding van Saint Rémy en zijn moeder, een wijzerplaat geschilderd. De zonnewijzer dateert uit de 18e eeuw.

De binnenkant van de kerk wordt verlicht door grote gotische drielobbige vensters. Er zijn hier diverse werken van de uit Troyes afkomstige schilder Jaques de Létin (1597-1661) te bewonderen, en, boven het hoofdaltaar, het beroemde bronzen Christusbeeld van François Girardon, een beeldhouwer uit Troyes (1628-1715) die ook de fonteinen van het kasteel van Versailles maakte.

De kerk dreigde te worden afgebroken, maar dit wordt voorkomen door protesten van bewoners en het gebouw wordt sinds 1908 als Historisch monument beschermd .

Ligging: Place Saint-Rémy / Quartier des Halles (voetgangersgebied) - (ingang place St Rémy, achter de Halles).

Place Saint-Rémy, Troyes

Posts à l'affiche
Posts Récents
Archives
Rechercher par Tags
Retrouvez-nous
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page