top of page

Ruelle des Chats

De meest emblematische straat van Troyes wordt in 2014 verrijkt door een geheel van drie nieuw vakwerkhuizen, vanaf het begin gereconstrueerd aan de hand van oude postkaarten en periodieke gravures. Het bewijs dat de geschiedenis een eeuwige herhaling is en dat in Troyes nog niet alle geheimen zijn onthuld! Deze straat is zo genoemd omdat er wordt gezet dat de katten van het ene dak of zolder naar de andere kunnen springen voor zover de huizen mekaar kunnen raken. Stutten vermijden trouwens dat ze naar elkaar kantelen.

In de 10e eeuw is de naam rue Maillard, maar de bewoners noemen het de "ruelle des Chats", kattensteeg, wat de officiële naam wordt: "de daken die elkaar al eeuwen aandachtig beschouwen, delen een vorm van tederheid... Katten kunnen van de ene naar de andere zolder oversteken zonder zich te verstappen. "

De kattensteeg heeft het plaveisel dat in de straten van Troyes vanaf de 13e eeuw gebruikelijk was, met een goot in het midden: bevoorrechte burgers bleven op de stoep zodat ze niet vuil werden. Dit donkere, maar charmante steegje brengt u naar het lieflijke cour du Mortier d'Or, waar u de achterkanten van de vakwerkhuizen met hun boogvormige galerijen kunt bewonderen. De kopse kanten van de balken zijn gebeeldhouwd met oorlogstaferelen. Het geheel is in 1981 gerestaureerd door de Compagnons du Devoir.

Let ook op de oude verlichting. Vanaf 1534 besluit de stadsraad Troyes van verlichting te voorzien tijdens de perioden van de jaarmarkten. Hiervoor worden talgkaarsen in lantaarns gebruikt.

In 1766 zijn er 150 openbare lantaarns die in de winter de belangrijkste straten verlichten. De talgkaarsen maken in 1800 plaats voor olie, en dan in 1842 voor gas. Elektriciteit doet aan het begin van de 20e eeuw zijn intrede.

De rue du Mortier d’Or was een gedeelte van wat nu de rue des Quinze-Vingts is. Deze straat dankt zijn naam aan het huis op nr. 3, waar het hospice des Quinze-Vingts gehuisvest was, dat in Parijs was opgericht door koning Lodewijk de heilige voor 300 kruisridders die met oogletsel terugkwamen van de kruistocht: het hospice had 15 kamers van elk 20 bedden.

Naast de cour du Mortier d'Or, op nr. 25 van de ruelle des Chats, vindt u het mooie groene vakwerkhuis dat in de 16e eeuw wordt gebouwd voor Pierre de Mauroy, heer van Colaverdey, burgemeester van Troyes van 1517 tot 1521, en vader van Jean de Mauroy. In zijn gerestaureerde pand, hier niet ver vandaan, is het la Maison d'Outil en La Pensée ouvrière gevestigd.

rue Champeaux, Troyes

Posts à l'affiche
Posts Récents
Archives
Rechercher par Tags
Retrouvez-nous
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page