top of page

L’église Saint Jean au Marché

In de 9e eeuw is hier een Saint-Jean-l'Évangeliste kerk gevestigd: Lodewijk II, de stamelaar, zou hier door paus Johannes VII tot koning zijn gekroond. De kerk wordt verwoest rond 889-892 door de Noorse plunderaars, en wordt ongetwijfeld, zoals de meeste bouwwerken in die tijd, in hout herbouwd. In 1188 woedt er een brand in de wijk en wordt de kerk opnieuw in de as gelegd. Maar met het fortuin dat de stad aan de jaarmarkten verdient kan hij weer worden opgebouwd en krijgt de naam Saint-Jean-au-Marché.

In de 13e en 14e eeuw wordt de kerk volledig herbouwd, dit keer in steen, zoals we haar vandaag de dag zien. Het koor en de transept, die beschadigd worden tijdens de grote brand in Troyes in 1524, worden aan het begin van de 16e eeuw herbouwd. Aan de buitenkant zijn kleine huisjes tegen de kerk gebouwd, die aan het begin van de 20e eeuw afgebroken worden. In 1911 is de klokkentoren op de zuid-oosthoek van het gebouw ingestort bij het afbreken van de huisjes, waarbij hij de westmuur meeneemt. In de houten structuur waren de klokken al aanwezig die nu aan de lage kanten noord en zuid zijn geplaatst, en nauwelijks van het ongeluk te lijden hebben gehad.

Aan de binnenkant in het platte chevet een monumentale retabel in Italiaanse stijl, in 1667 getekend door de Parijse architect Noblet, en opgesierd met schilderijen van Pierre Mignard, (Troyes, 17e eeuw).

De 32 koorbanken komen zonder twijfel uit de oude abdij Notre-Dame-aux-Nonnains (waar nu de prefecture gevestigd is). Het schip en de lage zijden, met pilaren met versierde kapitelen en gebeeldhouwde sluitstenen, heeft brede gotische ramen. De glas-in-lood-ramen zijn uit de "mooie 16e eeuw van Troyes".

In de derde travee kan men het Salomonsoordeel (1511) bewonderen, en nieuwsgierigen zullen in de nissen aan de lage zuidkant De Besnijdenis van Christus, Het Martelaarschap van Sint Agatha (met haar godzalige glimlach!) of de Kroning van de Maagd, gemaakt rond 1495, niet willen missen. De kerk bezit ook fraaie beelden uit de School van Troyes, vaak van voor de brand van 1524: een Piëta, De Vlaams geïnspireerde Visitatie, De Bewening.

Het tabernakel is gedecoreerd door François Girardon (1691).

In juni 1420 wordt in Saint-Jean-au-Marché het huwelijk gevierd van de koning van Engeland Hendrik V met Catharina van Frankrijk, dochter van Karel VI en Isabella van Beieren. Dit huwelijk vindt plaats als gevolg van het "Schandalige verdrag van Troyes": het verdrag dat enkele weken eerder in de Kathedraal van Troyes wordt bekrachtigd, voorziet dat het koningschap van Frankrijk na de dood van Karel VI zal overgaan op Hendrik V.

Op 17 april 1620 viert men hier de doop van Marguerite Bourgeoys, een jonge vrouw uit Troyes die alles achter zou laten: haar stad, haar land, haar familie, en haar bezittingen, om in 1653 te vertrekken naar Ville-Marie in Nieuw Frankrijk (Canada).

Rue Mignard - Place du marché au Pain, Troyes

Posts à l'affiche
Posts Récents
Archives
Rechercher par Tags
Retrouvez-nous
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page